Posts

Katsudon

Een paar jaar geleden was ik in Japan en kwam in Akihabara restaurant tegen dat 24 uur per dag open was. Dit was natuurlijk super handig en ik ben dan ook direct gaan kijken naar wat ze verkochten. Met mijn Google Translate en telefoon in hand zag ik een gerecht staan met varkensfilet en rijst en ik dacht dat lust ik sowieso! Vervolgens kreeg ik blijkbaar een van de beste comfort-food gerechten uit Japan voorgeschoteld! Het eerste wat ik dacht toen ik het op had was: “OMG MEER MENSEN MOETEN DIT ETEN!” Hier dan ook het recept dat ik regelmatig gebruik. ITADAKIMASU!!!!!

Benodigdheden (2 personen)

  • Sushirijst (250 gram)
  • Bosui (2 stengels)
  • Eieren (4 à 5 stuks)
  • Gele uien (2 stuks)
  • Bruine basterdsuiker (1 eetlepel)
  • Sojasaus (4 eetlepels)
  • Mirin (1 eetlepel)
  • Sake (1 eetlepel)
  • Varkensfilet (2 filet-lapjes)
  • Dashipoeder (2 zakjes)
  • Bloem
  • Panko

Extra’s

  • Japanse seven-spice (Shichimi tougarashi)
  • Gepekelde rettich (voor extra groente)

Bereiding

  • Klop alle eieren in een kom.
  • Snij alvast de bosui in ringetjes. Dit gaan we gebruiken als garnering op het einde.
  • Kook de sushirijst volgens de verpakking. Met het uitstomen kan je er altijd voor kiezen om de pan met rijst in te wikkelen in een vest zodat het langer warm blijft.
  • Eerst is het handig om de varkensfilet op kamertemperatuur te laten komen. Dit maakt het paneren makkelijker. Vervolgens paneer je de filet eerst in  bloem, dan in de eieren en daarna in de panko. Dit kan je doen met je handen maar met stokjes scheelt constant je handen wassen. Afhankelijk van hoeveel panko je haalt kan je ervoor kiezen om een dubbele laag panko aan te brengen voor meer crunch. Zo maak je een klassieke Japanse Tonkatsu. Je houdt ook ei over! Dit gebruiken we later weer.
  • Snij de uien in ringen en gooi dit samen met de basterdsuiker, dashipoeder, sake, mirin en sojasaus in een pan. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de ui gaar is. Dit wordt de heerlijke saus.
  • Frituur op 180ºC (of bak in een dikke laag olie) de Tonkatsu in 4 à 5 minuten gaar. Laat het daarna rusten en uitdruppelen zodat het niet zo vettig is. Snij het daarna in eet-klare repen.
  • Leg de gesneden Tonkatsu in de saus en strooi het overgebleven ei over het geheel. Doe de deksel van de pan erop en laat het 1 à 2 minuten klaarstomen (het ei moet net niet helemaal gestold zijn!).
  • Doe ondertussen de sushirijst in twee kommen. Leg hierboven op de saus en 1 Tonkatsu per kom. Strooi eventueel de seven-spice eroverheen. Garneer met bosui. Nu is het gerecht klaar om te serveren. Serveer eventueel met gepekelde rettich ernaast

Serveervolgorde in de kom

  • Sushirijst in een kom
  • Tonkatsu met saus erop leggen
  • EXTRA: Japanse seven-spice eroverheen
  • Bosui eroverheen strooien
  • EXTRA: Gepekelde rettich ernaast serveren

Wil je een echte professionele kok dit zien maken? Kijk dan naar dit filmpje van Adam Liaw!

Pasta Catanese (volgens Latte Macchiato Royal)

Afgelopen zomer zat ik in een Italiaans restaurant genaamd Latte Macchiato Royal te genieten. Naast de extreem onhandige bediening (die ons, toen we achteraf op de bon keken, per ongeluk een glas wijn had gerekend in plaats van een fles wijn), was het eten super goed. Op het menu stond een pasta die ik niet kende. Nieuwsgierig, en terwijl ik eens verder wilde kijken dan de eeuwige maar natuurlijk wel lekkere pasta Carbonara, bestelde ik een pasta Catanese.

Toen ik hem op had, nam ik me voor om deze zo snel mogelijk zelf onder de knie te krijgen. Deze pasta bleek een eigen variatie te zijn van het restaurant, dus ik moest zelf even wat vogelen om dit thuis te kunnen eten. Dit is waar ik op uit ben gekomen.

Let op: zit geen groente in.

Benodigdheden (twee personen)

  • 200g pasta naar keuze (mijn favoriet is mezzi rigatoni)
  • Ansjovis in olie
  • Twee of drie tenen knoflook
  • Olijven naar keuze (verschillende soorten is extra leuk)
  • Een verse rode peper
  • Verse peterselie
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Kook de pasta volgens de verpakking in water met een beetje zout.
  • Snijd de knooflook fijn.
  • Giet een gulle hoeveelheid olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de knoflook en ansjovis op laag vuur. De ansjovis zal langzaam ‘uit elkaar vallen’ (help dit een beetje met je spatel als dit niet genoeg gebeurt). Afhankelijk van hoeveel je van ansjovis houdt, kan je vier tot acht filetjes gebruiken.
  • Snijd de rode peper in rondjes. Haal eventueel (een deel van) de pitjes er uit, afhankelijk van hoeveel je van pittig eten houdt. Voeg deze na vier minuten toe aan de koekenpan.
  • Snijd de verse peterselie. Voeg deze twee minuten voordat de pasta klaar is toe aan de koekenpan. Voeg dan ook de olijven toe.
  • Als er niet zoveel olijfolie meer in de koekenpan zit, voel je vrij om wat erbij te gieten.
  • Giet de pasta af en doe het in de koekenpan. Goed omroeren.
  • Serveer op (warme) borden en gooi er geraspte parmezaan overheen.

Tagliatelle met gehaktballetjes en rucola

Heb je ooit een pasta willen maken die er fancy uitziet maar niet te moeilijk is? Dan is deze pasta ideaal voor je! Het meeste werk aan dit gerecht zit hem in het maken van je gehaktballetjes maar dat kan je van te voren doen!

Benodigdheden

  • Tagliatelle
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 Zakje gehaktkruiden
  • Crème fraîche 250 ml
  • Parmezaanse kaas
  • Witte wijn
  • Zak rucola 75 gram
  • 1 ui
  • Knoflook
  • 1 ei
  • Pesto

Extra’s

  • Sambal
  • Pijnboompitjes

Bereiding

  • Meng gehakt met het ei en 0.5 zakje gehaktkruiden. 
  • Maak er balletjes van en bak ze in een hapjespan.
  • Haal de balletjes eruit en begin met het volgende.
  • Snij de ui en de knoflook en fruit ze in olie.
  • Doe de rest van de gehaktkruiden erbij.
  • Voeg crème fraîche en pesto erbij naar smaak, eventueel sambal. 
  • Voeg een flinke scheut wijn toe.
  • Gehaktballetjes erbij, zet laag en deksel op de pan.
  • Kook tagliatelle en bak eventueel pijnboompitjes.

Serveervolgorde op het bord

  • Rucola
  • Tagliatelle
  • Gehaktballetjes met saus
  • Parmezaanse kaas
  • Pijnboompitten

Made by BLOQ's own Websub!

Up ↑