Recepten

Vega Zwarte Bonen Burgers

Bron recept: Kenji J. Lopez Alt (https://www.youtube.com/watch?v=BMgLRD2v5w0)

Sommige ingrediënten zijn zo ingewikkeld om zelf te produceren, dat je ze beter kant-en-klaar kunt kopen. Vega burgers lijken tot die categorie te behoren en dat geldt zeker voor de versies die proberen echt vlees te imiteren. Echter de beste vega burgers zijn, zoals met veel vegetarische gerechten, de versies die niet proberen vlees direct te vervangen, maar juist hun eigen ding doen. Het is juist deze categorie vega burgers die je heel goed thuis kunt maken!
Dit recept gebruikt zwarte bonen als ‘body’ en alle andere ingrediënten stapelen smaken op elkaar tot een burger die je móet proberen, ook als je normaal voor een vleesvariant kiest. Deze hoeveelheden van de ingrediënten maken 4 grote burgers (of 6 kleine), maar de maten gaan niet zo nauw en het is makkelijk om zelf nog meer smaken toe te voegen.

Benodigdheden

  • 500 g zwarte bonen uit blik
  • 1 kleine ui, versnipperd
  • 1/2 paprika, bijna net zo versnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Gezouten cashewnoten, grote hand vol
  • 1 stuk chipotle uit een blikje met adobo saus, kleingehakt (bijv https://www.ah.nl/producten/product/wi449835/la-morena-chipotle-peper-heel)
  • Theelepel van die saus uit het blikje
  • Theelepel mayonnaise
  • 1 ei
  • 75 g fetakaas verkruimeld
  • hand vol panko (of anders paneermeel)
  • De rest van de dingen voor een broodje hamburger (bolletjes, smeltkaasplakjes, sla, augurken…)

Bereiding

  • Was de bonen en leg ze uit op een bakplaat (gebruik bakpapier voor makkelijker schoonmaken). Zet de bonen in een oven op 180 C voor 20 minuten. Zo dehydrateren ze. Laat ze uitstomen nadat je ze uit de oven haalt.
  • Bak de ui en paprika in een koekenpannetje in wat olie op medium-laag vuur (minimaal 5 minuten). Bak de knoflook mee voor de laatste paar minuten. Gooi het daarna in een beslagkom.
  • Pulse de cashewnoten in een foodprocessor totdat er beide meel-achtig poeder en nog ~1 cm chunks zijn. Als je geen foodprocessor hebt, kun je een vijzel/stamper gebruiken of de noten in een theedoek leggen en ze tot poeder slaan (de ervaring leert dat een blender niet goed werkt). Gooi het resultaat in de beslagkom met ui en paprika.
  • Pulse de gedehydrateerde bonen ook in de foodprocessor tot het een paste is. Ook dit werkt niet goed met een blender. Het alternatief is om het met je handen te kneden. Gooi de bonenpaste ook in de beslagkom.
  • Gooi de chipotle en adobo saus, het ei, de mayo, de feta en de panko erbij en kneed tot een redelijk gladde paste. Het is niet erg als er nog wat hele bonen tussendoor zitten, maar als het niet homogeen genoeg is, dan valt de burger sneller uit elkaar.
  • Vorm de bonen paste tot burgers (4 grote pucks/6 kleinere). Je kan dit alles van tevoren al maken en de burgers zelfs een dag in de koelkast bewaren in plastic wrap of invriezen.
  • Bak de burgers in wat olie zoals je een vlees hamburger zou bakken, maar dan met een iets lager vuur. Zorg dat er een beetje bruining komt op de kanten en bak tot het allemaal redelijk bij elkaar blijft. In principe is het ei het enige ingrediënt dat je niet rauw kunt eten, met het bakken gaat het er dus vooral om dat het lekker wordt.
  • Serveer de gebakken burgers op een bolletje, zoals je dat zou doen met een gewone hamburger. Aanbevolen toppings zijn: gesneden ijsbergsla onder de burger, en kaas, augurk, mayo, BBQ-saus boven de burger.
    De binnenkant van de bolletjes roosteren met een tosti-ijzer of mbv de broiler setting van de oven is eigenlijk een must. Als je er een cheeseburger van wilt maken, leg de plak dan op de burgers tijdens de laatste minuten van het bakken.

Katsudon

Een paar jaar geleden was ik in Japan en kwam in Akihabara restaurant tegen dat 24 uur per dag open was. Dit was natuurlijk super handig en ik ben dan ook direct gaan kijken naar wat ze verkochten. Met mijn Google Translate en telefoon in hand zag ik een gerecht staan met varkensfilet en rijst en ik dacht dat lust ik sowieso! Vervolgens kreeg ik blijkbaar een van de beste comfort-food gerechten uit Japan voorgeschoteld! Het eerste wat ik dacht toen ik het op had was: “OMG MEER MENSEN MOETEN DIT ETEN!” Hier dan ook het recept dat ik regelmatig gebruik. ITADAKIMASU!!!!!

Benodigdheden (2 personen)

  • Sushirijst (250 gram)
  • Bosui (2 stengels)
  • Eieren (4 à 5 stuks)
  • Gele uien (2 stuks)
  • Bruine basterdsuiker (1 eetlepel)
  • Sojasaus (4 eetlepels)
  • Mirin (1 eetlepel)
  • Sake (1 eetlepel)
  • Varkensfilet (2 filet-lapjes)
  • Dashipoeder (2 zakjes)
  • Bloem
  • Panko

Extra’s

  • Japanse seven-spice (Shichimi tougarashi)
  • Gepekelde rettich (voor extra groente)

Bereiding

  • Klop alle eieren in een kom.
  • Snij alvast de bosui in ringetjes. Dit gaan we gebruiken als garnering op het einde.
  • Kook de sushirijst volgens de verpakking. Met het uitstomen kan je er altijd voor kiezen om de pan met rijst in te wikkelen in een vest zodat het langer warm blijft.
  • Eerst is het handig om de varkensfilet op kamertemperatuur te laten komen. Dit maakt het paneren makkelijker. Vervolgens paneer je de filet eerst in  bloem, dan in de eieren en daarna in de panko. Dit kan je doen met je handen maar met stokjes scheelt constant je handen wassen. Afhankelijk van hoeveel panko je haalt kan je ervoor kiezen om een dubbele laag panko aan te brengen voor meer crunch. Zo maak je een klassieke Japanse Tonkatsu. Je houdt ook ei over! Dit gebruiken we later weer.
  • Snij de uien in ringen en gooi dit samen met de basterdsuiker, dashipoeder, sake, mirin en sojasaus in een pan. Laat dit zachtjes pruttelen totdat de ui gaar is. Dit wordt de heerlijke saus.
  • Frituur op 180ºC (of bak in een dikke laag olie) de Tonkatsu in 4 à 5 minuten gaar. Laat het daarna rusten en uitdruppelen zodat het niet zo vettig is. Snij het daarna in eet-klare repen.
  • Leg de gesneden Tonkatsu in de saus en strooi het overgebleven ei over het geheel. Doe de deksel van de pan erop en laat het 1 à 2 minuten klaarstomen (het ei moet net niet helemaal gestold zijn!).
  • Doe ondertussen de sushirijst in twee kommen. Leg hierboven op de saus en 1 Tonkatsu per kom. Strooi eventueel de seven-spice eroverheen. Garneer met bosui. Nu is het gerecht klaar om te serveren. Serveer eventueel met gepekelde rettich ernaast

Serveervolgorde in de kom

  • Sushirijst in een kom
  • Tonkatsu met saus erop leggen
  • EXTRA: Japanse seven-spice eroverheen
  • Bosui eroverheen strooien
  • EXTRA: Gepekelde rettich ernaast serveren

Wil je een echte professionele kok dit zien maken? Kijk dan naar dit filmpje van Adam Liaw!

Pasta Catanese (volgens Latte Macchiato Royal)

Afgelopen zomer zat ik in een Italiaans restaurant genaamd Latte Macchiato Royal te genieten. Naast de extreem onhandige bediening (die ons, toen we achteraf op de bon keken, per ongeluk een glas wijn had gerekend in plaats van een fles wijn), was het eten super goed. Op het menu stond een pasta die ik niet kende. Nieuwsgierig, en terwijl ik eens verder wilde kijken dan de eeuwige maar natuurlijk wel lekkere pasta Carbonara, bestelde ik een pasta Catanese.

Toen ik hem op had, nam ik me voor om deze zo snel mogelijk zelf onder de knie te krijgen. Deze pasta bleek een eigen variatie te zijn van het restaurant, dus ik moest zelf even wat vogelen om dit thuis te kunnen eten. Dit is waar ik op uit ben gekomen.

Let op: zit geen groente in.

Benodigdheden (twee personen)

  • 200g pasta naar keuze (mijn favoriet is mezzi rigatoni)
  • Ansjovis in olie
  • Twee of drie tenen knoflook
  • Olijven naar keuze (verschillende soorten is extra leuk)
  • Een verse rode peper
  • Verse peterselie
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Kook de pasta volgens de verpakking in water met een beetje zout.
  • Snijd de knooflook fijn.
  • Giet een gulle hoeveelheid olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de knoflook en ansjovis op laag vuur. De ansjovis zal langzaam ‘uit elkaar vallen’ (help dit een beetje met je spatel als dit niet genoeg gebeurt). Afhankelijk van hoeveel je van ansjovis houdt, kan je vier tot acht filetjes gebruiken.
  • Snijd de rode peper in rondjes. Haal eventueel (een deel van) de pitjes er uit, afhankelijk van hoeveel je van pittig eten houdt. Voeg deze na vier minuten toe aan de koekenpan.
  • Snijd de verse peterselie. Voeg deze twee minuten voordat de pasta klaar is toe aan de koekenpan. Voeg dan ook de olijven toe.
  • Als er niet zoveel olijfolie meer in de koekenpan zit, voel je vrij om wat erbij te gieten.
  • Giet de pasta af en doe het in de koekenpan. Goed omroeren.
  • Serveer op (warme) borden en gooi er geraspte parmezaan overheen.

Tagliatelle met gehaktballetjes en rucola

Heb je ooit een pasta willen maken die er fancy uitziet maar niet te moeilijk is? Dan is deze pasta ideaal voor je! Het meeste werk aan dit gerecht zit hem in het maken van je gehaktballetjes maar dat kan je van te voren doen!

Benodigdheden

  • Tagliatelle
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 Zakje gehaktkruiden
  • Crème fraîche 250 ml
  • Parmezaanse kaas
  • Witte wijn
  • Zak rucola 75 gram
  • 1 ui
  • Knoflook
  • 1 ei
  • Pesto

Extra’s

  • Sambal
  • Pijnboompitjes

Bereiding

  • Meng gehakt met het ei en 0.5 zakje gehaktkruiden. 
  • Maak er balletjes van en bak ze in een hapjespan.
  • Haal de balletjes eruit en begin met het volgende.
  • Snij de ui en de knoflook en fruit ze in olie.
  • Doe de rest van de gehaktkruiden erbij.
  • Voeg crème fraîche en pesto erbij naar smaak, eventueel sambal. 
  • Voeg een flinke scheut wijn toe.
  • Gehaktballetjes erbij, zet laag en deksel op de pan.
  • Kook tagliatelle en bak eventueel pijnboompitjes.

Serveervolgorde op het bord

  • Rucola
  • Tagliatelle
  • Gehaktballetjes met saus
  • Parmezaanse kaas
  • Pijnboompitten

Made by BLOQ's own Websub!

Up ↑